مشکلات زناشویی شایع و فراواناند. علاوه بر این، در طی زمان مشکلات جدیدی رخ میدهد، افراد تغییر میکنند، شرایطشان تغییر میکند و بحران و استرسهای متعددی رخ میدهد. استرسهای شغلی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و مانند آن افراد مختلف و از جمله زوجها را تحت تاثیر قرار میدهد. طبیعی است که زوجها با مشکلات مختلفی روبه رو شوند و در بعضی موارد این مشکلات میتواند بر رابطه آنان تاثیر منفی بگذارد. مهم است که زوج بلافاصله بعد از رویارویی با مشکلات خود برای کمک از روانشناسان و مشاوران جهت درمان مشکلات زناشویی کمک بگیرند. زیرا، طولانی شدن مشکلات مختلف و به خصوص مشکلات ارتباطی زوجین میتواند بر رابطه آنان تاثیر منفی بگذارد.
علاوه بر این، مشکلات زندگی میتواند منجر به بیماریهای روانی و به خصوص افسردگی شود. افسردگی، خود بر روابط خانوادگی و زوجی افراد تاثیر منفی می گذارد و اگر به موقع به این بیماری و عوارض آن پرداخته نشود، مشکلات متعدد دیگری ایجاد میشود که هر کدام باعث بدتر شدن دیگری میشوند. یعنی افسردگی، منجر به صدمه به روابط ازدواجی میشود و صدمه به این رابطه، افسردگی را بدتر میکند و این چرخه همچنان ادامه مییابد.
مهم است که در این موارد از خانوادهها کمک گرفته نشود. تجربه نشان داده هنگامی که خانوادهها به کمک زوج دچار مشکل میشتابند، هر یک به فرزند خود توجه میکند و آن چه مورد بی توجهی قرار میگیرد رابطه زن و شوهر است که نتیجه آن لطمه سنگین به این رابطه است. کمک گرفتن از بزرگان فامیل و خانوادهها نیز در چنین شرایط کمکی نمیکند. زیرا، معمولاً آنان به جست و جوی مقصر میپردازند. در حالیکه یافتن مقصر در شرایطی که مشکلی به وجود آمده است کمکی به حل مشکل نمیکند. روانشناسان و مشاوران با توجه به پیچیدگیهای زیادی که در روابط خانوادگی وجود دارد با اصول و تکنیکهایی آشنا هستند که میتوانند بهتر از هر متخصص دیگری به کمک زوجین برآمده و تنش ایجاد شده را کاهش داده و برطرف نمایند.
با توجه به مطالب بالا، مهم است که با مشاهده اولین نشانههای نارضایتی، رنجش، آزردگی و پریشانی ناشی از رابطه ازدواجی به جست و جوی کمک برآمده و از مراکز مشاوره و روان شناختی کمک بگیرند.
در مرکز مشاوره اندیشه مهر، روانشناسان و مشاوران کار آزموده و مجرب به زوجین کمک میکنند تا برای مشکلات خود راه حل های مناسبی را بیابند.
هیچ زن و شوهری نیستند که در زندگی خود با اختلاف، مشاجره، نارضایتی و رنجش روبه رو نشده باشند. زندگی دو انسانی که از دو جنس، دو خانواده، دو تاریخچه زندگی متفاوت و تجربه های زندگی مختلفیاند، با تفاوتها، اختلافها و تنشهایی همراه است. این طبیعی است. با این حال، میزان چنین مشکلاتی در بعضی زوجین بیشتر از بقیه است. بیتوجهی به چنین مشکلاتی باعث میشود که در طی زمان، احساسات و هیجانهای منفی شکل بگیرد به خصوص خشم. رشد و پرورش خشم میتواند هر رابطهای را تضعیف کند، حتی رابطههای عمیق و شدید را. پس، بسیار مناسب است که زوج به محض شروع مشکلاتی که در رابطهشان ادامه پیدا میکند، گاهی شدید و گاهی ضعیف میشود، ولی از بین نمیروند، از کمکهای تخصصی و حرفه ای مشاوره و روانشناسی در زمینه زوج درمانی بهره گیرند.
مزایای چنین مشاورههای تخصصی آن است که ارتباط بهتری با همسران ایجاد خواهد شد از جمله:
نکته مهم آن است که ارتباط خوب با همسر، یکی از عواملی است که میتواند اثر استرسهای بزرگ زندگی را نیز کاهش دهد. به عبارت دیگر، انسانها با اتکا و پشتوانه روابط خوب و سالم با همسران شان میتوانند سختترین بحرانها و مشکلات زندگی شان را پشت سر بگذارند. افراد از همه مشکلات و سختیها به همسر خود پناه می آورند. زمانی که با همسرشان مشکل داشته باشند برای تحمل و پشت سر گذاشتن مشکلات به کجا میتوانند مراجعه کنند.
از سوی دیگر تحقیقات نشان داده که مشکلات ازدواجی میتواند زمینه ساز اختلالات روانی باشد به خصوص اختلالات افسردگی. همچنین بیماریهای روانتنی نیز به دنبال چنین فشارها و مشکلات خانوادگی افزایش مییابد. منظور از بیماریهای روان تنی، بیماریهای جسمی است که عوامل روانشناختی در ایجاد، تشدید و مقاوم شدن آنها به درمان نقش جدی دارند مانند زخم معدههایی که سالهاست درمان میشوند ولی هیچ وقت خوب نمیشوند یا بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریهای دیگر. به منظور حفظ زندگی مشترک، پیشگیری از بیماریهای روان تنی و نارضایتیهایی که به دنبال مشکلات ازدواجی ایجاد میشود، مهم است که زوج به موقع از کمکهای تخصصی مشاورهای و روانشناسی استفاده کند، در همان ابتدا که چنین مشکلاتی ایجاد میشوند. مرکز مشاوره اندیشه مهر برای چنین مشکلاتی، خدمات اختصاصی ارایه میدهد.
معمولاً، در کشور ما افراد به موقع برای حل مشکلات زندگی مشترک خود اقدام نمیکنند. معمولاً، سالها صبر میکنند و مشکلات را تحمل میکنند بدون این که اقدام خاصی برای کاهش آن انجام دهند. بعد از مدتها، از روشهای مختلفی که دوستان و آشنایان توصیه میکنند استفاده کرده و بعد که صبر، تحمل و روشهای غیر تخصصی کمکی نکرد، ناگهان به طلاق میاندیشند و اقدام میکنند. به نظر میرسد، در این مواقع، افراد در دو سر یک طیف قرار می گیرند: مدتها صبوری و تحمل و آزمایش راههای غیر حرفهای و بعد ناگهان طلاق. معمولاً چنین طلاقهایی با خشم و خصومت زیادی همراه است. زیرا، این همه تحمل منجر به خشمهای سنگین شده که به حد خصومت رسیده است.
نتیجه خشم و خصومت بعد از یک زندگی مشترک، این است که زوج سابق نمیتواند به درستی به مشکلات فرزندان ناشی از این ازدواج رسیدگی کند. بعد از طلاق هم باز، فرزندان قربانی میشوند. میزان این خشم و خصومت گاهی در حدی است که حتی بعد از دو دهه طلاق، هنگام ازدواج یا خواستگاری فرزندان حتی حاضر نیستند در حد چند ساعت وجود یک دیگر را نیز تحمل کنند.
واقعیت این است که طلاق دارای مراحل متعددی است:
امروزه، جوانها معاشرتها و آشناییهایی قبل از ازدواج برقرار میکنند. بسیاری از این روابط، منجر به رابطه پایداری نمیشود و به جدایی میانجامد. اگر چه شروع این روابط راحت و آسان است و گاه افراد متوجه نمیشوند چگونه وارد یک رابطه شدهاند، ولی، پایان این روابط با درد، رنج و پریشانی همراه است.
گفت و شنود، رفت و آمد و معاشرت با یک دیگر منجر به یک پیوند عاطفی یا دلبستگی میشود. دلبستگی در انسانها موضوع بسیارجدی و مهمی است. چنان چه دلبستگی ایجاد شود، رها شدن از دلبستگی یا دل بریدن با بحران روانشناختی جدی همراه است که به آن سوگ گفته میشود.
سوگ، در واکنش به جدایی و دل بریدن اتفاق میافتد. اگر چه سوگ، امری طبیعی است ولی تحمل آن سخت و دردناک است. افراد پس از جدایی از کسی که به او دلبسته شدهاند، دچار رنج زیادی میشوند، بی قرار و دل تنگاند، در هر جا به دنبال آن فرد هستند، تنها به فکر او هستند، فقط به نوعی به دنبال ارتباط و پیوستن با وی هستند. به همین دلیل، سوگ با رنج و درد همراه است.
دوره سوگ، حداقل شش ماه تا یک سال است. در طی دوره سوگ، فرد نمیتواند وارد رابطه دیگری شود. چرا؟ چون در این صورت تمام احساساتی که نسبت به فرد قبلی داشتند به فرد جدید منتقل میشود و چون رابطه قبلی با تنشها و تشنجهایی همراه بوده که منجر به جدایی شده است، پس رابطه جدید که به رابطه قبلی آَلوده شده، با همان تنشها وتشنجها همراه خواهد شد. نتیجه جدایی مجدد و سوگ مجدد است.
سوگ حداقل شش تا یک سال زمان نیاز دارد. ولی، این زمانها دقیق نیستند. ممکن است سوگ یک انسان یک سال طول بکشد ولی سوگ فرد دیگری دو یا سه سال. عواملی وجود دارند که باعث تشدید و طولانی شدن سوگ میشوند. گاهی اوقات ممکن است سوگ پیچیده شود و در این صورت با آسیب و صدمه جسمی و روانی جدی همراه است. چنان چه سوگ به خوبی پیش نرود، احتمال ابتلای به اختلال افسردگی اساسی وجود دارد.
چرا سوگ به زمان احتیاج دارد؟ چون سوگ دارای مراحلی است که باید طی شوند. این مراحل عبارت اند از:
مراحل بالا، به آهستگی یکی پس از دیگری میگذرند. اگر فرد به خود فرصت دهد، مراحل پیوسته و با توالی بالا رد میشوند و فرد از سوگ بیرون میآید و دوباره آماده «سرمایه گذاری عاطفی» با شخص دیگری است.
مهم است که افراد به خود فرصت دهند تا مراحل بالا طی شوند. در غیر این صورت، سوگ پیچیده میشود که منجر به صدمات جسمی و روانی متعددی میشود.
اگر چه سوگ دردناک و تلخ است ولی سالم و طبیعی است. اگر افراد پس از جدایی با یک فرد مهمی که با وی مدتی معاشرت داشتند، دچار سوگ نشود، پدیده ناسالمی رخ داده است. سوگ طبیعی است و برای طی شدن مراحل آن، باید فرصت داده شود و پس از پایان یک رابطه اقدام به شروع رابطه جدیدی نشود.
روان شناسان و مشاوران مرکز اندیشه مهر در خصوص طی شدن سوگ یک رابطه یا یک شخص، دوره های گروه درمانی و درمان فردی برگزار میکنند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای مرکز مشاوره و روانشناسی اندیشه مهر محفوظ است. | طراحی سایت و سئو : صفر یک وب