ازدواج تصمیم مهم و بزرگی است. تصمیمی است که طی آن، انسان زندگی اش را با فرد دیگری به اشتراک می گذارد. تصمیم برای تعیین شریک زندگی، تصمیم کوچکی نیست. مسیری که انسان می خواهد با فرد دیگری زندگی خود را به اشتراک بگذارد، مسیر کوتاهی نیست. قرار است برای یک عمر باشد. قرار است آن مرد یا زن، پدر یا مادر فرزند من شود. پس باید دقت کافی کرد و با یک مشاور خبره جهت مشاوره پیش از ازدواج مشورت کنیم.
ضرب المثلی در این زمینه وجود دارد که گفته می شود: «یک لحظه چشمهایت را باز کن که یک عمر چشمانت را نبندی». به همین دلیل، بسیار مهم است که در طی تصمیم گیری برای ازدواج از کسی مشورت گرفت. ضروری است سوالها یا ابعاد مهم این تصمیم گیری روشن شود. چه نکاتی برای ازدواج مهم است: ویژگی های ظاهری؟ پول و مسایل مالی؟ شهرت و اعتبار؟ خانواده؟ مدارک تحصیلی؟ پس چه؟
در مشاوره پیش از ازدواج به موضوعات مختلفی پرداخته می شود:
شرط ازدواج استقلال است. در موارد زیادی، افراد بدون این که مستقل باشند اقدام به ازدواج می کنند. فردی که هنوز سربازی نرفته، شغلی ندارد، پول توجیبی از والدین خود میگیرد، به صرف آن که والدینش مسکن و مخارج زندگی وی را تامین میکنند، هنوز آن استقلال لازم برای زندگی مشترک را ندارد.
از سوی دیگر، بعضی از افراد، هنوز آمادگی ازدواج را ندارند به این دلیل که هنوز رابطه عاطفی سابق را قطع نکردند و یا هنوز دوره سوگ رابطه قبلی به اتمام نرسیده است. برای ازدواج، باید سوگ رابطه قبلی طی شده باشد تا فرد بتواند برای ازدواج اقدام کند. شروع یک رابطه عاطفی هنگامی که مسایل عاطفی یا سوگ رابطه قبلی طی نشده است، منجر به پیچیدگی و مشکلات جدی ارتباطی می شود.
در مشاوره پیش از ازدواج میزان آمادگی زوج برای ازدواج سنجیده می شود. به غیر از موارد بالا، موارد دیگری نیز هست که روان شناس یا مشاور به آنها توجه می کند.
باورهای اشتباه زیادی در مورد ازدواج وجود دارد و بر اساس این باورها، بعضی افراد اقدام به ازدواج می کنند و به سایر ابعاد مهم و ضروری ازدواج نمی پردازند. باورهایی مانند:
واقعیت این است که ازدواج یک مرحله از رشد انسان است. نه عشق به تنهایی، نه دوستی، نه سن پایین نمی تواند دلایل کافی برای ازدواج باشد. ازدواج ابزار نیست که باعث بلوغ یا مانع آسیب شود. انگیزه های بالا دلایل خوبی برای ازدواج نیستند. در مشاوره پیش از ازدواج، دلایل ازدواج زوج بررسی می شود و ملاک ها و انگیزه های اساسی ازدواج به درستی بررسی می شود.
بین زنان و مردان تفاوت هایی اساسی وجود دارد که در ازدواج خود را نشان می دهد. همچنین، هر انسانی با دیگری تفاوت دارد. بعضی تفاوت ها در حدی اند که امکان ازدواج موفق را کاهش می دهند به خصوص تفاوت های شخصیتی مانند برون گرایی و درون گرایی. همچنین، ارزش های مختلفی در فرهنگ هاو خانواده های مختلف وجود دارد. برای ازدواج مهم است که تفاوت ها آن قدر شدید و سنگین نباشد که زوج نتوانند آنها را به درستی حل کنند.
ازدواج، خود یک استرس است. یک دختر و پسر جوان، قبل از ازدواج در خانواده خود اوقات نسبتاً راحتی را میگذراند. انتظارات زیادی از آنان نمیرود. هنگامی که ازدواج صورت میگیرد، نقشها، مسئولیتها و وظایف مهمی بر عهده دختر و پسر جوان واگذار می شود. حالا، آنان باید نقش همسرداری، خانه داری، نان آوی، میهمان داری و ... را بیاموزند. تغییر به چنین نقش هایی بسیار سنگین است و مدتی طول میکشد زوج به چنین تواناییهایی برسد.
ازدواج در سه مرحله استرس سنگین بر زوج تحمیل می کند:
مرحله 1- تصمیم گیری- انتخاب همسر، تعیین ملاک های مهم در انتخاب همسر، تصمیم گیری به ایجاد رابطه یا اختتام آن از موضوعات مهمی است که در این مرحله ذهن زوج را به خود معطوف میکند.
مرحله 2- مراسم آشنایی/ خواستگاری تا ازدواج- در کشور ما آیینهای و مراسم مختلفی برای ازدواج وجود دارد که میتواند فرآیند ازدواج را سخت و پراسترس کند. تعیین مهریه، تعیین نوع مراسم، مسایل مالی و اختلافات دو خانواده از مسایل مهم در این مرحله است. اگر مرحله قبلی، یک تصمیم گیری تا حدی شخصی بود، ولی در این مرحله، دو خانواده با یک دیگر تعامل زیادی دارند. ورود خانواده ها به امر ازدواج مسایل و مشکلاتی را ممکن است ایجاد کند که زوج باید برای آنها آماده باشد.
مرحله 3- زیر یک سقف رفتن- در این مرحله تغییر نقش های زندگی رخ داده است و زوج با وظایف و مسئولیتهای جدید روبه رو است. این مرحله از ازدواج به شدت پر استرس است. زیرا، زندگی زوج به شدت تغییر کرده است و برای سازگاری با چنین استرس های سنگین و شدید، حداقل به یک سال زمان نیاز است. یک سالی که همراه با فشارهای زیادی است. به همین دلیل، سال اول زندگی برای بسیاری از زوج ها همراه با شادی و نشاطی که تصور میکردند، نیست. این وضعیت ممکن است بسیاری از زوج ها را غافلگیر کند. اگر آنان با استرس و فشار یک سال اول زندگی مشترک آشنا نباشند ممکن است تصور کنند که ازدواج آنها اشتباه بوده است. در حالی که این فشار عادی است و بخشی از زندگی مشترک است.
مهارت های مربوط به نقش های زن و مرد در خانواده- زن و شوهر جوان برای داشتن یک ازدواج موفق ضروری است مهارت های اساسی و پایه ای زندگی را بیاموزند. بخشی از این مهارت ها مربوط به نقشهای آنان است از جمله خانه داری، نان آوری و مانند آن.
مهارت های زناشویی- مهارت های ارتباطی- بخشی مربوط به نقش های جدید همسری آنان است که باید مهارت های زناشویی را به درستی بیاموزند: ارتباط صحیح با یک دیگر، گوش دادن، همدلی کردن، ابراز محبت کلامی و غیر کلامی، مقابله با خشم و هیجان های منفی، برخورد با انتقاد و انتقاد کردن.
مهارت حل اختلاف- دیر یا زود، زوج با اختلافاتی در سبک زندگی، یا اختلافات فرهنگی و خانوادگی روبه رو میشوند. اختلاف طبیعی است و باعث رشد و شکوفایی هم میشود. ولی، مهم است که اختلافات چگونه حل می شوند و با آنها چگونه برخورد می شود.
در مشاوره پیش از ازدواج، میزان دست یابی زوج به مهارت های پایه زندگی ازدواجی بررسی می شود.
یکی از موضوعات مهمی که در مشاوره پیش از ازدواج بررسی میشوند، نوع تصمیم گیری زوج برای ازدواج است. انواع مختلفی از تصمیم گیریها وجود دارد. مهم آن است که تصمیم گیری زوج عقلانی یا منطقی باشد. تصمیم گیریهای احساسی یا تکانشی به سرعت تغییر میکنند. این در حالی است که ازدواج امری نیست که بشود به راحتی آن را تغییر داد. علاوه بر این مهم است که افراد بر اساس اطاعت از دیگران اقدام به ازدواج نکنند. ازدواج بر اساس نظر دیگران و اطاعت از آنان که عمدتاً والدین یا بزرگاناند منجر به پیامدهای منفی زیادی میشود که جبران ناپذیر است.
مرکز مشاوره اندیشه مهر بهترین مشاور ازدواج ارائه دهنده خدمات مشاوره قبل از ازدواج در تهران، جلسات مشاوره پیش از ازدواج با حضور روانشناسان و مشاوران خبره در این مرکز برگزار می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و همچنین در بخش رزرو وقت مشاوره میتوانید درخواست خود را ثبت کنید.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای مرکز مشاوره و روانشناسی اندیشه مهر محفوظ است. | طراحی سایت و سئو : صفر یک وب