اختلال نقص توجه و بیش فعالی میتواند بر همه زمینههای زندگی کودک تأثیر بگذارد، از روابط دوستانه و خانواده گرفته تا مدرسه، عزت نفس و حتی امنیت شخصی. اگرچه کودکان مبتلا به ADHD اغلب باهوش و با استعداد هستند، تکانشگری، تحریک پذیری و حواس پرتی اغلب مانع پیشرفت و عملکرد آنها میشود. با گذشت زمان، رفتارهایی مانند بی قراری در کلاس، فراموش کردن تکالیف و بی ثباتی عاطفی می تواند کودک را تعریف کند و استعدادها و تواناییهای دیگر را تحت الشعاع قرار دهد.
اگر نمیدانید که آیا فرزند شما به ارزیابی ADHD نیاز دارد؟ برای دریافت پاسخ، غربالگری آنلاین رایگان اندیشه مهر برای کودکان را امتحان کنید.
به دست آوردن یک ارزیابی جامع بیش فعالی و نقص توجه ADHD می تواند به کاهش اثرات منفی این اختلال عصبی رشدی رایج کمک کند، دسترسی به داروهای ADHD را فراهم کند و از تسهیلات مناسب برای دانش آموزان مدرسه و دانشگاهی که مبتلا به ADHD تشخیص داده شدهاند اطمینان حاصل کند. این ارزیابی شناختی تخصصی بینش ارزشمندی را در ذهن افراد ارائه میدهد و اطلاعاتی را ارائه میدهد که میتواند کیفیت زندگی آنها را به طور قابل ملاحظهای بهبود بخشد. در حالی که بسیاری از والدین نگران رویکرد "صبر کن و ببین" را اتخاذ میکنند، تاخیر در تشخیص می تواند زمان گرانبهایی را به همراه داشته باشد.
ارزیابی شدت و تداوم ADHD در سالهای اولیه کودک میتواند اثرات نامطلوب طولانی مدت آن را به حداقل برساند. والدین و معلمان میتوانند به جای مداخله فقط زمانی که کودک عقب مانده است، اقدامات اولیه را انجام دهند و در نتیجه اعتماد به نفس و عزت نفس کودک را حفظ کنند.
یکی دیگر از دلایل مهم آزمایش ADHD در سنین پایین، رد تشخیصهای دیگر است. چندین بیماری روانی علائمی مشابه ADHD دارند. به عنوان مثال، علائم اختلال دوقطبی اغلب با ADHD اشتباه گرفته می شود، به خصوص در نوجوانان. افسردگی می تواند منعکس کننده حواس پرتی باشد. تحریک پذیری بیش از حد گاهی اوقات نشان دهنده یک اختلال اضطرابی است. مشکلات اجتماعی، ناتوانی های یادگیری و اختلالات مهارتهای حرکتی نیز معمولاً با ADHD اشتباه گرفته میشوند. ارزیابی کامل ADHD در سنین پایین از تشخیص اشتباه یا ناتوانی در تشخیص سایر مسائل توسط پزشکان جلوگیری میکند.
این تست آنلاین غربالگری ADHD برای کمک به والدین در تعیین اینکه آیا ارزیابی رسمی ADHD برای فرزندانشان توصیه میشود یا خیر، ایجاد شده است. تکمیل پرسشنامه والدین کمتر از 3 دقیقه طول می کشد. این آزمون شامل 30 سوال است که ویژگیهای رفتاری خاص رایج در دانش آموزان ADHD را ارزیابی می کند. پاسخها با توجه به اهمیت نسبی یک صفت خاص وزن میشوند و بر اساس دادههای نمونه نرمال شده آماری ارزیابی میشوند. نمره نهایی احتمال ابتلای کودک به ADHD را نشان میدهد و به خوبی نشان میدهد که آیا ارزیابی رسمی ADHD سودمند است یا خیر. آزمون دارای 5 درصد حاشیه خطا و سطح اطمینان 92 درصد است.
ADHD یک اختلال عصبی رشدی پیچیده است که معمولاً قبل از هفت سالگی ظاهر میشود و اغلب تا بزرگسالی ادامه مییابد. درک علت آن محدود است، اما این واقعیت که در خانوادهها وجود دارد، یک مبنای ژنتیکی را نشان میدهد. اگرچه محیط میتواند بر بیان علائم تأثیر بگذارد، ADHD محصول فرزندپروری ناموفق، اعتیاد به رسانههای اجتماعی یا بازیهای ویدیویی یا رژیم غذایی شیرین نیست.
علائم بی توجهی شامل موارد زیر است:
علائم بیش فعالی شامل موارد زیر است:
توجه به این نکته مهم است که بیش فعالی یکی از علائم ADHD است که بسیاری از کودکان با بلوغ از آن بیشتر میشوند، اما بی توجهی معمولاً یک ویژگی مادام العمر باقی میماند.
مطالعات اخیر تفاوت هایی را در الگوهای مغزی افراد مبتلا به ADHD نشان داده است، با این حال، این بیماری با اسکن مغز قابل تشخیص نیست. همچنین یک آزمایش جهانی وجود ندارد که بتواند یک تشخیص بدون هوا ارائه دهد. برای ایجاد یک تشخیص دقیق، ارزیابی ADHD باید فردی و چند وجهی باشد.
ارزیابی ADHD معمولاً شامل اجزای زیر است:
ارزیابی تشخیصی ADHD درک دقیق و دقیقی از مشخصات شناختی منحصر به فرد کودک، تمایلات رفتاری و چالش های خاص مرتبط با این بیماری را فراهم می کند. با این بینش، مربیان، والدین و سایر متخصصان می توانند یک برنامه آموزشی تهیه کنند که مستقیماً نیازهای کودک را برطرف کند. چنین استراتژیهای متناسبی ممکن است شامل تعدیل در روشهای تدریس یا تدریس خصوصی، آموزش فردی، استفاده از ابزارهای یادگیری تخصصی، یا پشتیبانی اضافی در کلاس برای بهینهسازی پتانسیل یادگیری کودک باشد.
علاوه بر این، یک برنامه آموزشی شخصی مبتنی بر نتایج آزمون ADHD، کودک را با بازی با نقاط قوت خود و ارائه چارچوبهای حمایتی برای حوزههای چالشی خود، توانمند میسازد. به عنوان مثال، دانش آموز مبتلا به ADHD ممکن است حافظه بصری قوی داشته باشد اما با دستورالعمل های شنیداری مبارزه کند. با تشخیص این موضوع از طریق نتایج آزمون، مربیان میتوانند از وسایل کمک بصری و تجربیات عملی یادگیری استفاده کنند، در حالی که نمایشهای نوشتاری یا بصری دستورالعملهای گفتاری را نیز ارائه دهند. این نه تنها توانایی کودک را برای درک و حفظ اطلاعات افزایش می دهد، بلکه اعتماد به نفس و اشتیاق او را برای یادگیری تقویت می کند. با وجود برنامههای آموزشی مناسب، دانشآموزان مبتلا به ADHD میتوانند از نظر تحصیلی پیشرفت کنند و پایهای برای موفقیت آینده بسازند.
جهت دریافت خدمات مشاوره کودک و نوجوان برای کودکان بیش فعال خود در مرکز مشاوره اندیشه مهر با متخصصین حرفه ای میتوانید از طریق شماره های تماس در سایت با ما در ارتباط باشید و یا از بخش رزرو وقت مشاوره درخواست خود را ثبت کنید.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای مرکز مشاوره و روانشناسی اندیشه مهر محفوظ است. | طراحی سایت و سئو : صفر یک وب