09104945869 - 02188780075 info@andishemehr.com

header

درمان مشکلات زناشویی

صفحه اصلی / خدمات / درمان مشکلات زناشویی

درمان مشکلات زناشویی/ زوجی

مشکلات زناشویی شایع و فراوان اند. علاوه بر این، در طی زمان مشکلات جدیدی رخ می دهد، افراد تغییر می کنند، شرایطشان تغییر می کند و   بحران و استرس های متعددی رخ می دهد. استرس های شغلی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و مانند آن افراد مختلف و از جمله زوج ها را تحت تاثیر قرار می دهد. طبیعی است که زوج ها با مشکلات مختلفی روبه رو شوند و در بعضی موارد این مشکلات می تواند بر رابطه آنان تاثیر منفی بگذارد. مهم است که زوج بلافاصله بعد از رویارویی با مشکلات خود برای کمک از روان شناسان و مشاوران کمک بگیرند. زیرا، طولانی شدن مشکلات مختلف و به خصوص مشکلات ارتباطی زوجین می تواند بر رابطه آنان تاثیر منفی بگذارد.

درمان مشکلات زناشویی

علاوه بر این، مشکلات زندگی می تواند منجر به بیماری های روانی و به خصوص افسردگی شود. افسردگی، خود بر روابط خانوادگی و زوجی افراد تاثیر منفی می گذارد و اگر به موقع به این بیماری و عوارض آن پرداخته نشود، مشکلات متعدد دیگری ایجاد می شود که هر کدام باعث بدتر شدن دیگری می شوند. یعنی افسردگی، منجر به صدمه به روابط ازدواجی می شود و صدمه به این ر ابطه، افسردگی را بدتر می کند و این چرخه همچنان ادامه می یابد.

مهم است که در این موارد از خانواده ها کمک گرفته نشود. تجربه نشان داده هنگامی که خانواده ها به کمک زوج دچار مشکل می شتابند، هر یک به فرزند خود توجه می کند و آن چه مورد بی توجهی قرار می گیرد رابطه زن و شوهر است که نتیجه آن لطمه سنگین به این رابطه است. کمک گرفتن از بزرگان فامیل و خانواده ها نیز در چنین شرایط کمکی نمی کند. زیرا، معمولاً آنان به جست و جوی مقصر می پردازند. در حالیکه یافتن مقصر در شرایطی که مشکلی به وجود آمده است کمکی به حل مشکل نمیکند. روان شناسان و مشاوران با توجه به پیچیدگی های زیادی که در روابط خانوادگی وجود دارد با اصول و تکنیک هایی آشنا هستند که می توانند بهتر از هر متخصص دیگری به کمک زوجین برآمده و تنش ایجاد شده را کاهش داده و برطرف نمایند.  

 با توجه به مطالب بالا، مهم است که با مشاهده اولین نشانه های نارضایتی، رنجش، آزردگی و پریشانی ناشی از رابطه ازدواجی به جست و جوی کمک برآمده و از مراکز مشاوره و روان شناختی کمک بگیرند

در مرکز مشاوره اندیشه مهر، روانشناسان و مشاوران کار آزموده و مجرب به زوجین کمک می کنند تا برای مشکلات خود راه حل های مناسبی را بیابند.

 

مشکلات ارتباطی زوج ها

هیچ زن و شوهری نیستند که در زندگی خود با اختلاف، مشاجره، نارضایتی و رنجش روبه رو نشده باشند. زندگی دو انسانی که از دو جنس، دو خانواده، دو تاریخچه زندگی متفاوت و تجربه های زندگی مختلفی اند، با تفاوت ها، اختلاف ها و تنش هایی همراه است. این طبیعی است. با این حال، میزان چنین مشکلاتی در بعضی زوجین بیشتر از بقیه است. بی توجهی به چنین مشکلاتی باعث می شود که در طی زمان، احساسات و هیجان های منفی شکل بگیرد به خصوص خشم. رشد و پرورش خشم می تواند هر رابطه ای را تضعیف کند، حتی رابطه های عمیق و شدید را. پس، بسیار مناسب است که زوج به محض شروع مشکلاتی که در رابطه شان ادامه پیدا می کند، گاهی شدید و گاهی ضعیف می شود، ولی از بین نمی روند، از کمک های تخصصی و حرفه ای مشاوره و روان شناسی بهره گیرند.

مزایای چنین مشاوره های تخصصی آن است که ارتباط بهتری با همسران ایجاد خواهد شد از جمله:

  • دست یابی به توانایی بهتر در حرف زدن و گوش دادن،
  • درک بهتر خود،
  • درک بهتر همسر خود،
  • احساس ارزشمندی بیشتر در رابطه خود با همسر،
  • حل اختلافات به گونه ای سریع تر و صحیح تر،
  • لذت بردن از وجود و حضور یک دیگر،
  • بیان و ابراز صمیمیت با همسر.

نکته مهم آن است که ارتباط خوب با همسر، یکی از عواملی است که می تواند اثر استرس های بزرگ زندگی را نیز کاهش دهد. به عبارت دیگر، انسان ها با اتکا و پشتوانه روابط خوب و سالم با همسران شان می توانند سخت ترین بحران ها و مشکلات زندگی شان را پشت سر بگذارند. افراد از همه مشکلات و سختی ها به همسر خود پناه می آورند. زمانی که با همسرشان مشکل داشته باشند برای تحمل و پشت سر گذاشتن مشکلات به کجا می توانند مراجعه کنند.

از سوی دیگر تحقیقات نشان داده که مشکلات ازدواجی می تواند زمینه ساز اختلالات روانی باشد به خصوص اختلالات افسردگی. همچنین بیماری های روان تنی نیز به دنبال چنین فشارها و مشکلات خانوادگی افزایش می یابد. منظور از بیماری های روان تنی، بیماری های جسمی است که عوامل روان شناختی در ایجاد، تشدید و مقاوم شدن آنها به درمان نقش جدی دارند مانند زخم معده هایی که سال هاست درمان می شوند ولی هیچ وقت خوب نمی شوند یا بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های دیگر. به منظور حفظ زندگی مشترک، پیشگیری از بیماری های روان تنی و نارضایتی هایی که به دنبال مشکلات ازدواجی ایجاد می شود، مهم است که زوج به موقع از کمک های تخصصی مشاوره ای و روان شناسی استفاده کند، در همان ابتدا که چنین مشکلاتی ایجاد می شوند. مرکز مشاوره اندیشه مهر برای چنین مشکلاتی، خدمات اختصاصی ارایه می دهد. 

 

مشکلات مرتبط با طلاق

معمولاً، در کشور ما افراد به موقع برای حل مشکلات زندگی مشترک خود اقدام نمی کنند. معمولاً، سال ها صبر می کنند و مشکلات را تحمل می کنند بدون این که اقدام خاصی برای کاهش آن انجام دهند. بعد از مدت ها، از روش های مختلفی که دوستان و آشنایان توصیه می کنند استفاده کرده و بعد که صبر، تحمل و روش های  غیر تخصصی کمکی نکرد، ناگهان به طلاق می اندیشند و اقدام می کنند. به نظر می رسد، در این مواقع، افراد در دو سر یک طیف قرار می گیرند: مدت ها صبوری و تحمل و آزمایش راه های غیر حرفه ای و بعد ناگهان طلاق. معمولاً چنین طلاق هایی با خشم و خصومت زیادی همراه است. زیرا، این همه تحمل منجر به خشم های سنگین شده که به حد خصومت رسیده است.

نتیجه خشم و خصومت بعد از یک زندگی مشترک، این است که زوج سابق نمی تواند به درستی به مشکلات فرزندان ناشی از این ازدواج رسیدگی کند. بعد از طلاق هم باز، فرزندان قربانی می شوند. میزان این خشم و خصومت گاهی در حدی است که حتی بعد از دو دهه طلاق، هنگام ازدواج یا خواستگاری فرزندان حتی حاضر نیستند در حد چند ساعت وجود یک دیگر را نیز تحمل کنند.

واقعیت این است که طلاق دارای مراحل متعددی است:

  1. تصمیم گیری برای طلاق- پذیرش ناتوانی در برطرف کردن مشکلات زندگی زناشویی، پذیرش سهم خود در مشکلات.
  2. برنامه ریزی برای طلاق- صحبت در مورد نحوه طلاق. همکاری در مورد حق حضانت فرزندان، نحوه دیدار با فرزندان، مسایل پولی و مالی و مانند آن. صحبت با خانواده اولیه در مورد جدایی و طلاق.
  3. جدایی- رسیدگی به فرزندان. شروع سوگ و جدایی روانی از همسر. سوگ از دست رفتن یک زندگی. سوگ از رفتن یک رابطه. شروع زندگی مجردی. سازگاری با زندگی جدید. برنامه ریزی برای زندگی جدید: مسایل پولی، مسکن، شروع یک زندگی جدید تک والدی و نوع ارتباط جدید با فرزندان.
  4. طلاق- انجام مراحل قانونی طلاق. مقابله با هیجان های منفی ناشی از سوگ ِ از دست رفتن زندگی مشترک، هویت ازدواجی، رابطه از دست رفته و  جدایی از همسر و یا فرزندان. از بین رفتن امیدها، آرزوها، رویاها و برنامه های آینده ای که در زندگی مشترک بود. ارتباط جدید با دوستان و خانواده اولیه.
  5. خانواده پس از طلاق- مهم است که پس از طلاق ارتباط مناسبی بین والدین برقرار شود. بسته به این که کدام یک از زوج با فرزندان زندگی کند، نحوه سازگاری بعد از طلاق تفاوت می کند:
  • زندگی تک والد با فرزندان- سازگاری با نحوه مدیریت مالی خانواده، ارتباط با همسر سابق در نگهداری و رسیدگی به فرزندان، رسیدگی به مشکلات فرزندان که ناشی از جدایی والدین است و احساسات همراه با آن.
  • زندگی تنها بدون فرزند- مدیریت و برنامه ریزی برای ارتباط با همسر سابق، برنامه ریزی دیدار از فرزند، برنامه ریزی برای گذراندن اوقات مناسب با فرزندان، حمایت از همسر سابق که مسئولیت نگهداری از فرزندان را برعهده دارد.

 

مشکلات مرتبط با سوگ در روابط قبلی

امروزه، جوان ها معاشرت ها و آشنایی هایی قبل از ازدواج برقرار می کنند. بسیاری از این روابط، منجر به رابطه پایداری نمی شود و به جدایی می انجامد. اگر چه شروع این روابط راحت و آسان است  و گاه افراد متوجه نمی شوند چگونه وارد یک رابطه شده اند، ولی، پایان این روابط با درد، رنج و پریشانی همراه است.

گفت و شنود، رفت و آمد و معاشرت با یک دیگر منجر به یک پیوند عاطفی یا دلبستگی می شود. دلبستگی در انسان ها موضوع بسیارجدی و مهمی است. چنان چه دلبستگی ایجاد شود، رها شدن از دلبستگی یا دل بریدن با بحران روان شناختی جدی همراه است که به آن سوگ گفته می شود. 

سوگ، در واکنش به جدایی و دل بریدن اتفاق می افتد. اگر چه سوگ، امری طبیعی است ولی تحمل آن سخت و دردناک است. افراد پس از جدایی از کسی که به او دلبسته شده اند، دچار رنج زیادی می شوند، بی قرار و دل تنگ اند، در هر جا به دنبال آن فرد هستند، تنها به فکر او هستند، فقط به نوعی به دنبال ارتباط و پیوستن با وی هستند. به همین دلیل، سوگ با رنج و درد همراه است.

دوره سوگ، حداقل شش ماه تا یک سال است. در طی دوره سوگ، فرد نمی تواند وارد رابطه دیگری شود. چرا؟ چون در این صورت تمام احساساتی که نسبت به فرد قبلی داشتند به فرد جدید منتقل می شود و چون رابطه قبلی با تنش ها و تشنج هایی همراه بوده که منجر به جدایی شده است، پس رابطه جدید که به رابطه قبلی آَلوده شده، با همان تنش ها وتشنج ها همراه خواهد شد. نتیجه جدایی مجدد و سوگ مجدد است.

سوگ حداقل شش تا یک سال زمان نیاز دارد. ولی، این زمان ها دقیق نیستند. ممکن است سوگ یک انسان یک سال طول بکشد ولی سوگ ِ فردِ دیگری  دو یا سه سال. عواملی وجود دارند که باعث تشدید و طولانی شدن سوگ می شوند. گاهی اوقات ممکن است سوگ پیچیده شود و در این صورت با آسیب و صدمه جسمی و روانی جدی همراه است. چنان چه سوگ به خوبی پیش نرود، احتمال ابتلای به اختلال افسردگی اساسی وجود دارد.

چرا سوگ به زمان احتیاج دارد؟ چون سوگ دارای مراحلی است که باید طی شوند. این مراحل عبارت اند از:

  1. مرحله انکار- در این مرحله فرد باور ندارد که جدایی رخ داده است، رابطه از دست رفته، گسستن رخ داده است.
  2. مرحه خشم- پس از پذیرش این که جدایی رخ داده، فرد دچار خشم می شود، عصبانی است از جای خالی فرد، نبودنش و دوری اش. ممکن است در این مرحله فرد با دیگران درگیر شود، مرتب عصبانی باشد و پرخاش کند.
  3. مرحله غم و اندوه یا افسردگی- در این مرحله، فرد دیگر عصبانی نیست، جای خالی آن فرد به او احساس غم، دل تنگی می دهد. غمگین و غصه دار است.
  4. مرحله بازیابی- پس از طی مراحل بالا، پس از مدتی، فرد به زندگی بدون آن فرد عادت می کند، با شرایط جدید سازگار می شود و می پذیرد که در این زندگی جدید، وی نخواهد بود.

مراحل بالا، به آهستگی یکی پس از دیگری می گذرند. اگر فرد به خود فرصت دهد، مراحل پیوسته و با توالی بالا رد می شوند و فرد از سوگ بیرون می آید و دوباره آماده «سرمایه گذاری عاطفی» با شخص دیگری است.

مهم است که افراد به خود فرصت دهند تا مراحل بالا طی شوند. در غیر این صورت، سوگ پیچیده می شود که منجر به صدمات جسمی و روانی متعددی می شود.

اگر چه سوگ دردناک و تلخ است ولی سالم و طبیعی است. اگر افراد پس از جدایی با یک فرد مهمی که با وی مدتی معاشرت داشتند، دچار سوگ نشود، پدیده ناسالمی رخ داده است. سوگ طبیعی است و برای طی شدن مراحل آن، باید فرصت داده شود و پس از پایان یک رابطه اقدام به شروع رابطه جدیدی نشود.

روان شناسان و مشاوران مرکز اندیشه مهر در خصوص طی شدن سوگ یک رابطه یا یک شخص، دوره های گروه درمانی و درمان فردی برگزار می کنند.


اشتراک در شبکه های اجتماعی



ارسال دیدگاه