آموزش مهارت های زندگی به کودکان و نوجوانان

آموزش مهارت های زندگی به کودکان و نوجوانان

مهارت های زندگی

همه والدین بهترین ها را برای فرزندان خود می خواهند. بسیاری از اوقات این کلام را از والدین می شنوید که می گویند: «می خواهم بچه من بهترین چیزها را داشته باشد». این آرزوی همه والدین است و شاید دلیل بسیاری از تلاش های آنان این باشد که بتوانند با استفاده از کار و فعالیت خود بهترین امکانات را برای فرزندان خود مهیا کنند: اسباب بازی، لوازم التحریر، مسافرت، لباس و پوشاک، خوراک، مدارس وآموزشگاه های مختلف. آنان تلاش می کنند «بهترین ها» را برای فرزندان خود محیا کنند.

چنین تلاش هایی ستودنی است و نشان دهنده عشق و علاقه و وظیفه شناسی والدین است. والدینی که سعی می کنند فرزندانی توانا، شاد و موفق پرورش دهند. بدترین نگرانی والدین آن است که فرزندشان در زندگی دچار مشکلات شود و شادی، سلامت و توانایی های شان پرورش نیابد یا دچار مشکل شود. نکته مهم این است که وقتی بسیاری از کودکان و نوجوانان و حتی آنانی که والدین بهترین امکانات را برایشان تهیه کردند به جوانی می رسند، چندان شادی، سلامت و موفقیت در آن دیده نمی شود. آنان حتی رضایت از خودشان یا امکانات شان هم ندارند. حتی، گاهی اوقات والدین خود را سرزنش می کنند که چرا نتوانستند در این زمینه ها به آنان کمک کنندکه دچار مشکل نشوند.

آموزش مهارت های زندگی

در مقابل، بسیاری از افرادی که در دوره کودکی و نوجوانی امکانات محدودی داشتند و شاید امکاناتی هم نداشتند توانستند موفقیت های خوبی در زندگی خود به دست بیاورند. حداقل این که شاد و سالم اند و یا ناراضی از خود یا خانواده نیستند. تقابل این دو گروه از جوانان، برای بسیاری از مردم گیج کننده است. به خصوص والدینی که تلاش زیادی کردند و تا آن جا که توانستند امکانات خوبی برای فرزندان خود تهیه کردند. وضعیت این والدین برای همه قابل فهم است. از یک سو، تلاش وکوشش کرده اند برای موفقیت فرزندان شان و از سوی دیگر، چندان حاصلی از این همه تلاش خود ندیده اند. بدتر این که فرزندان شان هم آنان را سرزنش می کنند یا خواستار امکانات بیشتری هستند و آن چه دریافت کرده اند را قدردان نیستند.

از قدیم گفته اند به جای آن که برای فرزندتان ماهی بگیریید بهتر است ماهی گیری را به آنها بیاموزید. یا به سخن دیگر این که چرا می خواهید به آنها چیزی بدهید؟ مثل اسباب بازی، لوازم التحریر، گوشی همراه، لپ تاپ و .... ؟ چرا نمی خواهید آنها را توانمند کنید؟ چرا آنها را  از درون مقاوم نمی سازید که خودشان بتوانند هر چیزی را که می خواهند به دست بیاورند؟ بعضی توانایی ها مانند عزت نفس باعث می شود فرد چنان خود را ارزشمند بداند که اگر در زندگی خود با مشکلاتی روبه رو شود یا امکاناتی در زندگی به دست نیاورد هم در هر شرایطی شاد و سالم و راضی باشد. بهتر نیست چنین توانمندی هایی در فرزندان مان ایجاد کنیم و پرورش دهیم؟ به خصوص آن که می بینید آدمی هر چه به دست می آورد برایش بی ارزش می شود و مرتب به دنبال آن چیزی است که ندارد.

مهارت های زندگی نه تنها کمک می کند که توانمندی های کودکان و نوجوانان افزایش یابد بلکه به آنان کمک می کند تا در شرایط سخت و بحران های زندگی نیز بتوانند از خود و سلامت خود محافظت کنند و دچار آسیب های اجتماعی نشوند. آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد، خودکشی، بزهکاری، و مانند آن.

مهارت های زندگی چیست؟

وقتی به این اصطلاح روبه رو می شوید، ممکن است فکر کنید مگر زندگی کردن نیاز به مهارت دارد؟ واقعیت این است که بله. زندگی سالم بدون آسیب های روانی اجتماعی نیاز به مهارت های خاصی دارد. زیرا، هر فرد در زندگی خود با مشکلات و بحران های متعددی روبه رو می شود و اگر به درستی نیاموخته باشد که با این فشارها، مشکلات و بحران ها چگونه عمل کند،  مسلماً دچار انواع و اقسام آسیب های اجتماعی می شود.

مهارت های زندگی، انواع توانمندی هایی است که به انسان ها کمک می کند در شرایط سخت زندگی از خود و سلامت خود محافظت کنند و دچار آسیب های روانی واجتماعی نشوند. مهارت های زندگی متعدداند. اساسی ترین مهارت های زندگی عبارت اند از:

  • مهارت خودآگاهی،
  • مهارت همدلی،
  • مهارت حل مسئله،
  • مهارت تصمیم گیری،
  • مهارت تفکر نقاد،
  • مهارت تفکر خلاق،
  • مهارت ارتباطات بین فردی،
  • مهارت برقراری روابط،
  • مهارت مقابله با استرس،
  • مهارت مقابله با هیجان ها.

در مرکز مشاوره اندیشه مهر، انواع مختلف مهارت های زندگی با استفاده از اصول اساسی آموزشی آن به گروه های سنی مختلف کودکان و نوجوانان آموزش داده می شود.

 


اشتراک در شبکه های اجتماعی



ارسال دیدگاه


دوره های آموزشی


آموزش مهارت های زندگی به کودکان و نوجوانان

آموزش مهارت های زندگی به کودکان و نوجوانان